· فلاونول(سیب، پیاز قرمز، انجیر، قارچ ،مورلا، کاسنی)
· فلاونون(کنگر فرنگی، پونه کوهی، پرتقال، لیمو، گریپفروت)
· فلاون(کلم، انگور قرمز، جعفری، فلفل سبز)
· آنتوسیانین(مویز اقطی، شاه توت، نخود)(5).
مصرف معمول فلاونوئید ها از طریق ایجاد اثرات آنتی اکسیدانی و کمک به واکنش های آنزیمی از ابتلا به انواع زیادی از بیماری ها مانند سرطان و بیماری های قلبی و عروقی و اختلالات عصبی ممانعت بعمل می آورند (4). مطالعات نشان داده اند که مصرف این ترکیبات از ابتلا به افزایش فشار خون جلوگیری میکند وهمچنین این ترکیبات خاصیت آنتی اسکلروتیک دارند به گونه ای که با جلوگیری از اکسیداسیون لیپو پروتئین های کم چگال مانع از تجمع آنها درعروق خونی می شوند. فلاونوییدها با فعال سازی آنزیم نیتریک اکساید سنتتاز باعث گشادی عروق و کاهش التهاب عروق می گردد. ترکیبات فلاونوییدی در بازسازی و عملکرد درست سلول های عصبی نیز نقش دارند به طوری که با ایجاد اثرات محافظتی نقش سودمندی بر اعمال شناختی بوجود آورده و در نتیجه از ابتلا به طیفی از بیماری ها مانند آلزایمر و پارکینسون جلوگیری می نمایند. علاوه بر این فلاونویید ها با افزایش آنژیوژنز و رشد سلول های عصبی باعث عملکرد بهتر اعصاب محیطی و مرکزی شده و خطر ایجاد بیماری های نورودژنرانتیو را در سنین بالا کاهش می دهند. فلاونویید ها در پیشگیری از سرطان نیز در دو سطح آغاز و ادامه ی سرطان عمل می کند. در مرحله آغاز با جلوگیری از تقسیم سلولی،افزایش ترمیم نوکلئیک اسید ها، و مبارزه با استرس اکسیداتیو و در مرحله ادامه ی سرطان با انجام آپوپتوز سلول های سرطانی ، مهار آنژیوژنز آنها و تولید سایتوتوکسیک سایتواستاتین علیه این نوع سلولها فعالیت می کنند(5).
امروزه ترکیبات فلاونوئیدی به شکل مصنوعی به عنوان محافظت کننده های طبیعی غذا ها نیز مورد استفاده قرار می گیرند. اما این ترکیبات مصنوعی در مقایسه با ترکیبات طبیعی اثرات جانبی دارند. در نتیجه ضرورت استفاده از آنتی اکسیدان ها و وجود عوارض جانبی در آنتی اکسیدان های مصنوعی لزوم استفاده از ترکیبات آنتی اکسیدانی گیاهی را آشکار می کند (6 و 5).
گیاه براسیکا از جمله گیاهان با مصرف زیاد در سراسر جهان است که به علت داشتن ترکیبات فعال با خاصیت آنتی اکسیدانی از جمله ویتامین E، C، کارتنوییدها، ترکیبات فنولیک و فلاونوییدها ی توانند اثرات سودمندی بر حفظ سلامت ایجاد نمایند. همچنین گیاه براسیکا ناپا به دلیل داشتن ترکیباتی نظیر گلوکز فروکتوز سوکروز و رافینوز و لینولیک اسید توکوفرول لیکوپن کلروفیل و خواص آنتی اکسیدانی از فواید بسیاری بر خوردار است و هم چنین به علت علاقه به مصرف آن و فراوانی و کشت آسان باعث شده تا برای خواص تغذیه ای و درمانی مورد توجه قرار گیرد(7).
امروزه از گیاه براسیکا ناپا(کلزا) به منظور تولید روغن استفاده می کنند که روغن حاصل از آن در مقایسه با روغن آفتابگردان، سویا و ذرت به دلیل وجود اسیدهای چرب اشباع نشده و کلسترول پایین ؟از اهمیت بیشتری برخورد دار است (8).
اضطراب anxiety)) یکی از شایع ترین مشکلات سلامت روان در جوامع امروزی بوده و شیوع آن در حال افزایش است به گونه ای که تقریبا از هر 5 نفر 1 نفر اضطراب را به طور مدام و یا بیشتر مواقع تجربه می کند. اختلالات اضطرابی به عنوان مهمترین عامل خطر برای بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری های قلبی ،متابولیکی و عصبی-روانی مطرح هستند (10) .مسئله ی اضطراب هنوز به صورت یک مسئله ی تحت مطالعه و بررسی است و محققین برای تشخیص و درمان آن همچنان می کوشند(11) و ارائه درمان های موثر برای اختلالات اضطرابی از اهمیت زیادی برخوردار است.
امروزه گروه داروهای مختلفی جهت درمان اضطراب مورد استفاده قرار می گیرند که از جمله می توان به بنزودیازپین ها اشاره کرد. بنزودیازپین ها یکی از شایع ترین داروهایی است که در زمینه های نورولوژی و روانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد.از مهمترین کاربرد این دارو ها می توان به درمان اختلالات اضطرابی و بی خوابی اشاره کرد.مطالعات اخیر نشان داده اند که این داروها فقط در درمان های کوتاه مدت اختلالات اضطرابی بهترین اثر را داشته اند و استفاده از این دارو ها در درمان های بلند مدت به علت وجود عوارضی (مانند ایجاد وابستگی در مصرف،زیان رساندن به دستگاه سایکوموتور،اختلالات حافظه ای،سرگیجه،عدم تعادل و دیس آرتری) موفقیت آمیز نبوده است(11).
مهارکننده های انتخابی سروتونین (SSRI) از جمله دیگر داروهایی هایی است که امروزه برای اهداف درمانی اضطراب به کار برده می شوند.این داروها بر طیف گسترده ای از اختلالات اضطرابی اثر میگذارند با این وجود که اثرات درمانی آنها با مقدار متنوعی از عوارض جانبی همراه است مانند:تغیرات وزنی،بی خوابی،خواب آلودگی،بی قراری، خستگی،خشکی دهان،مشکلات گوارشی،سردرد و..علاوه بر این مطالعات اخیر نشان داده که میزان موفقیت داروهای ضد افسردگی در درمان حدودا 50 درصد می باشد.بنابراین ضررهای درمان های مداخله ای دارویی باعث شده تا درمان های دیگری از جمله درمان های گیاهی برای درمان این گونه اختلالات مورد بررسی قرار گیرد(10).
علیرغم وجود طیفی از داروها جهت کنترل اضطراب اما همچنان کنترل اضطراب از چالش های درمان طبی محسوب می شود و از طرف دیگر مصرف این داروها با عوارض جانبی زیادی همراه است بنابراین لازم است مطالعاتی جهت شناسایی و معرفی ترکیبات جدید بویژه با منشا طبیعی که انتظار می رود با عوارض جانبی کمتری همراه باشند دارای اهمیت زیادی است. بنابراین با توجه به آنچه که گفته شد مطالعه حاضر به منظور بررسی خواص آنتی اکسیدانی، تعیین اثرات ضد اضطرابی و نیز اندازه گیری مواد موثره عصاره هیدروالکلی گیاه کلزا طراحی شده است.
فهرست منابع و مراجع علمی خارجی | منابع و ماخذ:
# عنوان منبع و ماخذ
1 (1) BaramanKalyanaraman, Teaching the basics of redox biology to medical and graduate students: oxidants, antioxidants, and disease mechanisms, Redox Biology 1, P.244-257, 2013
2 (2) Aruna Prakash, PhD, Fred Rigelhof and Eugene MIller, PhD, Antioxidant Activity, Medallion Laboratories
3 (3) RafaelCampos-Rodríguez1,MarycarmenGodínez-Victoria1,EdgarAbarca-Rojano1,JudithPacheco-Yépez1,HumbertoReyna-Garfias1, ReynaElizabethBarbosa-Cabrera1,MariaElisaDrago-Serrano2*Stress modulates intestinal secretory immunoglobulin AREVIEW ARTICLE published: 02December2013 doi: 10.3389/fnint.2013.00086
4 (4) Si Jin,1 YongzhongWu,2 Shiwei Deng,3 Jinxiang Zhang,4 and Xiao Qian Chen5 Oxidants and Antioxidants in Metabolic Syndrome and Cancer Hindawi Publishing Corporation Oxidative Medicine and Cellular Longevity Volume 2014, Article ID 178962, 3 pages
5 (5) Paul J. Lucassen • Jens Pruessner • Nuno Sousa • Osborne F. X. Almeida • Anne Marie Van Dam • GrazynaRajkowska • Dick F. Swaab • BoldizsárCzéh Neurology of stress 19 August 2013 / Accepted: 26 November 2013 / Published online: 8 December 2013
6 (6) Aurelia Magdalena Pisoschi1* and Gheorghe Petre Negulescu2 Methods for Total Antioxidant Activity Determination: A Review Pisoschi and Negulescu, Biochem& Anal Biochem 2011, 1:1
7 (7) BATSCA,Barros,CArvalho,Ferreira,Nutritional and nutraceutical potential of rape (Brassica napus L.VAR.napus)and tranchuda cabbage (brassica oleraceae L.var.costata)inflorescences,Food Chem TOxicol.2011 jun Pages49(6)
8 (8) FLAVONOIDS - FOOD SOURCES AND HEALTH BENEFITS Aleksandra Kozłowska1, Dorota Szostak-Węgierek2*RoczPanstwZaklHig 2014;65(2):79-85
9 Scott Stossell,Living with anxiety,Journal of mental health awareness vol.3 no.1 2014.9
10 (10) RavidDoronDafnaLotan , AnatRak-Rabl, AdiRaskin-Ramot , Karen Lavi , Moshe RehaviAnxiolytic effects of a novel herbal treatment in mice models of anxietyLife Sciences 90 (2012) 995–1000
11 (11) Malcoln H.Lader.Limitation on the use of banzodiazpines in anxiety and insomnia:are they justified?,European Neuropsychopharmacology 9 suppl.6 (1999) pages(399 to 405)
12 (12) PRAVEEN K. RAMAMOORTHY, AWANG BONO
13 (13) Si Jin, YongzhongWu, Shiwei Deng, Jinxiang Zhang, and Xiao Qian ChenOxidants and Antioxidants in Metabolic Syndrome and CancerHindawi Publishing Corporation Oxidative Medicine and Cellular Longevity Volume 2014, Article ID 178962, 3 pages
14 (14) Alfredo Aires, ConceiçãoFernandes , Rosa Carvalho , Richard N. Bennett
15 AtishiUsami,Ryotamotooka,Aumitakagi,Hiroshinakahashi,YoshiharuOkuno and MitsuMiyazawa,Chemicalcomposition,AromaEvaluation,andOxcygenRadicalAbsorbance Capacity ofVolatileoilExtracted from Brassica rapacv.Yukina used inJapanese Traditional food,Journal of Oleo Science 2014 Number.7.pages 723-730
16 Muhammad Jahangir,Hyek.kim,YoungH.Choi,and Robert Verpoorte,Health-affecting compounds inBrassicanapusInsiitue of food Technology,10/3/2008 vol.8.pages 31 to43
17 Sagnuwan,some medical palnts of Arabiabpennisula,cancerandmetastasis Review,21(2002)231-255
18 A.Choudhary,K.Nagaria,P.s.Naruka, O.P.Mahatma, Anti inflammation andAnalgesic activity of whole plant of Brassica Oleraccs LINN VAR.CapitataRubra(res cabbage) in rats Journal ofGlobalPharma Technology,1 (2009) 30-35
19 شیروانی آزاده،مقدم نیا علی اکبر،اثر ضد دردی اندام های هوایی کلزا در موش های سفید کوچک آموزشگاهی،پایان نامه34. حیدری نیما، قاسمی المیرا، مهدی پور حبیب، صالحی بقیه ا..،صوفی آبادی محمد، ارمی الهه،اژدری حسن،اثرات مختلف استرس حاد و مزمن ناشی از بی حرکتی روی آزمون فرمالین در موش صحرایی نر
20 حیدری اورنجقی نیما،قاسمی المیرا،مهدی پور حبیب ا..،صالحی بقیه ا..،صوفی آبادی محمد،الهه ارمی،اژدری زرمهری حسن،اثرات مختلف استرس حاد و مزمن ناشی از بی حرکتی روی آزمون فرمالین در موش صحرایی نر،مقاله پژوهشی،91/1/19
21 Komada M Takao K MiyakawaT,Elevated plus maze for mice,J Vis Exp. 2008 Dec 2 Pii:1088. Doi: 10.3791/1088 pubmed
22 Dr.MariaGulinello,Behavioral core protocols and training,Albert Einstein college of medicine,2005
23 Flausino OA, Zangrossi H, Salgado JV, Viana MB. Effects of acute and chronic treatment with Hypericumperforatum L.(LI 160) on different anxiety-related responses in rats. Pharmacology Biochemistry and Behavior. 2002;71(1):251-7.
24 وفایی ع، ملاشاهی ز، زاهدی خراسانی م، طاهریان ع. ارزیابی اثر عصاره تام هیدروالکلی گیاه شنبلیله برمیزان اضطراب و خواب در موش سوری. مجله دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سبزوار. 1387؛15(4):72-65.
25 NeerajGilhotra a, Dinesh Dhingrab.Possible involvement of GABAergic and nitriergic systems for antianxiety-like activity of piperine in unstressed and stressed mice. Pharmacol Rep. 2014;66(5):885-91.
26 Atulkaushik,chandereshJijta,Jeevan J Kaushik,RobelZeray,AnghesonAmbesajir and LwanBeyence.FRAP assay and effect of Diplaziumesculentum(a green vegetable of North india)on nervouse central system,Indian Journal of Natural products and Resources Vol. 3(2), June 2012 pp.228 231
27 Iris F. F. Benzie and J. J. Strain, The Ferric Reducing Ability of Plasma (FRAP) as a
28 طایفی نصرآبادی ح، خدارحمی ر. ارزیابی دو روش TRAP و FRAP جهت تعیین پتانسیل آنتی اکسیدانی تام سرم موش صحرایی. یافته. 1386؛ 9 (3): 47-41.
29 برادران م، اشرف پور م، رضایی ح، سفیدگر ع، شریفی ح. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های مختلف گیاه Artemisia Annua اطراف شهر بابل. مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار. 1393؛ 21 (4): 539-529.
30 SagarB.kedare and R. P. Singh,Genesis and development of DPPH method of antioxidant assay,J Food Sci Technol,Vol48(4),2011 Aug;Page 412-422
31 Dr. Marsha J. Lewis ,Antioxidant screen for extracts,Protocol No:15.3b Natural product screening,5 November 2012: version
32 Hasani P, et al. "In vivo antioxidant potential of Teucrium polium, as compared to α-tocopherol." Acta pharmaceutica. 2007; 57(1): 123-129.
33 سیاهپوش ا، امرایی ف، گل فخر آبادی ف. بررسی فعالیت آنتی اکسیدانتی فراکسیون های مختلف اندام هوایی گیاه گز خوانسار (AstragalusbrachycalyxFischer). مجله علمی پزشکی. 1389؛ 9 (3): 277-271.
34 خدا رحمی پروین,سرهرودی شادی.بررسی اثر بنزودیازپین ها بر اظطراب و تداخل آن با هیستامین در مدل ماز بعلاوه ای شکل در موش صحرایی.مجله بیوتکنولوژی سلوتی مولکولی دوره سوم شماره یازدهم تابستان92
35 Akhtary Z, Rashidy-Pour A, Vafaei AA, Jadidi M. Effects of extremely low-frequency electromagnetic fields on learning and memory and anxiety-like behaviors in rats. Koomesh. 2011;12(4): Pe435-Pe446.
|