بررسی تاثیر افزودن سدیم فلوراید به ادهزیو نسل پنجم (Soloband M) و کاربرد کلرهگزیدین بر میزان ریزنشت و محتوای کلاژن نوع Ι عاج

Evaluation of the effect of adding sodium fluoride to the fifth-generation adhesive (Soloband M) and the application of chlorhexidine on micro leakage and type I Collagen content of Dentin


چاپ صفحه
پژوهان
صفحه نخست سامانه
مجری و همکاران
مجری و همکاران
دانلود
دانلود
علوم پزشکی بابل
علوم پزشکی بابل

اطلاعات کلی طرح
hide/show

کد رهگیری طرح 9706437
کد مصوب طرح 9706437
کد طرح در واحد ارائه دهنده 5524
شماره ثبت در دبیرخانه 9706437
عنوان فارسی طرح بررسی تاثیر افزودن سدیم فلوراید به ادهزیو نسل پنجم (Soloband M) و کاربرد کلرهگزیدین بر میزان ریزنشت و محتوای کلاژن نوع Ι عاج
عنوان لاتین طرح Evaluation of the effect of adding sodium fluoride to the fifth-generation adhesive (Soloband M) and the application of chlorhexidine on micro leakage and type I Collagen content of Dentin
محل اجرای طرح دانشکده دندانپزشکی
رسته مطالعاتی کاربردی
سازمان مجری دانشگاه علوم پزشکی بابل
تاریخ ارائه طرح 1397/08/21
تاریخ تصویب 1397/08/22
تاریخ شروع 1397/08/22
تاریخ خاتمه 1398/09/22
تاریخ خاتمه مصوب شورا 1398/08/28
وضعیت گردش کار خاتمه یافته

اطلاعات مجری و همکاران
hide/show

نام و نام‌خانوادگی سمت در طرح نوع همکاری درجه‌تحصیلی پست الکترونیک
مائده زارعیمجریدانشجو dr.zarei1986@yahoo.com
همایون علاقه مندمجری مسئولاستاد راهنما اولدندانپزشک تخصصیhalagheh@yahoo.com
ثریا خفریهمکار اصلیهمکاری در اجرای طرحدکتری تخصصیkhafri@yahoo.com
ابراهیم ذبیحی نیشابوریهمکار اصلیهمکاری در اجرای طرحدکتری تخصصیe_zabihi@yahoo.com

  دندان ها بوسیله نیترات نقره رنگ آمیزی شده، برش خورده و بوسیله دو مشاهده گر برای بررسی ریزنشت درمارژین های مینایی و عاجی مورد بررسی قرار گرفتند. میزان آزادسازی فلوراید از ادهزیو حاوی فلوراید (FB) بعد از 112 روز با استفاده از الکترود یونی اندازه گیری شد. نتایج به این صورت بود که آزادسازی فلوراید از ادهزیو با گذشت زمان کاهش یافت و حضور فلوراید در ادهزیو FB به لایه هیبرید بود. همچنین میزان ریزنشت در مارژین های مینایی و عاجی برای هر دو نوع ادهزیو مشابه بود. (31)

  Linlin و همکاران در سال 2006 مطالعه ای تحت عنوان ارزیابی یک ادهزیو یک مرحله ای آزادکننده فلوراید انجام دادند. این مطالعه بر روی دندان های پرمولر انسان انجام شده و از ادهزیو یک مرحله ای حاوی فیلر (Surface prereacted glass- ionomers) S- PRG با نام تجاری SI برای ارزیابی رفتار آزادسازی فلوراید ماده مذکور استفاده شد. علاوه بر این 2 ادهزیو دیگر که شامل یک ادهزیو یک مرحله ای آزادکننده فلوراید (absolute floride releasing one – step alhesive; AB ) و یک ادهزیو بدون فلوراید (GB) نیز در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفت.

به منظور ارزیابی مقاومت به اسید نمونه هادر بافر استیک اسید (PH=4.5,0.2M) به مدت 12 ساعت غوطه ور شدند؛  سپس مارجین های حفرات بوسیله میکروسکوپ الکترونی (SEM) بررسی شد.

میزان فلوراید آزاد شده از ادهزیو SI,AB به طور معناداری بیشتر از ادهزیوGB بود. یک لایه از ضخامت افزایش یافته فلوراید به وضوح در اینترفیس مینا- عاج در SI مشاهده شد. ناحیه مقاوم به اسید در اینترفیس دندان  ادهزیو در باندینگ های AB,SI مشاهده شد که در ادهزیو GB این ناحیه دیده نشد. این یافته ها نشان می دهند که ادهزیویک مرحله ای خصوصیات آزادسازی فلوراید قابل قبولی را ارائه       می دهد که به طور مثبتی در ممانعت از ریزنشت و به تبع آن ممانعت از پوسیدگی های ثانویه نقش ایفا می کند. (30)

Hebling و همکاران در سال 2005 اثر استفاده از کلرهگزیدین را در ترکیب ادهزیوهای Etch&rinse  بر روی ساختار لایه هیبرید بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که با استفاده از کلرهگزیدین پس از اسیداچینگ با اسید فسفریک بعد از یک دوره شش ماهه یکپارچگی لایه هیبرید را بطور موفقیت آمیزی حفظ می کند. (28)

Ferracane و همکاران در سال 1998 مطالعه ای تحت عنوان «نفوذ فلوراید بداخل لایه هیبرید از طریق باندینگ عاجی» به منظور ارزیابی آزمایشگاهی میکرو لیکیج(ریزنشت) یک ادهزیو عاجی جدید حاوی جدید حاوی فلوراید و همچنین فراهم کردن شواهدی مبنی بر آزادسازی فلوراید از ادهزیو و نفوذ آن بداخل عاج انجام دادند این مطالعه بر روی خطرات کلاس V تهیه شده در سطوح با کال و لینگوال با مارژین هایی در مینا و عاج شش دندان مولر سوم کشیده شده انسانی انجام پذیرفت. شش حفره با استفاده از ادهزیو scoteh Bond muti purnose (SBMP) و کامپوزیت z100 و شش حفره دیگر با استفاده از ادهزیو جدید حاوی فلوراید (FB) و کامپوزیت Litefil تریم شد.

بعد از روند aging برای مدت 30 روز در آب در دمای   دندان ها بوسیله نیترات نقره رنگ آمیزی شده، برش خورده و بوسیله دو مشاهده گر برای بررسی ریزنشت درمارژین های مینایی و عاجی مورد بررسی قرار گرفتند. میزان آزادسازی فلوراید از ادهزیو حاوی فلوراید (FB) بعد از 112 روز با استفاده از الکترود یونی اندازه گیری شد. نتایج به این صورت بود که آزادسازی فلوراید از ادهزیو با گذشت زمان کاهش یافت و حضور فلوراید در ادهزیو FB به لایه هیبرید بود. همچنین میزان ریزنشت در مارژین های مینایی و عاجی برای هر دو نوع ادهزیو مشابه بود. (31)

 

روش مطالعه روش جمع آوری داده ها و نحوه اجرای مطالعه

پروسه ی تهیه ی محلول ادهزیو: 

برای تهیه ی محلول ادهزیو نسل پنجم با غلظتppm 10000 ، 40میلی گرم از پودر سدیم فلوراید توسط دستگاه ترازوی دیجیتال با دقت0001/0 وزن خواهد شد و به یک بطری محلول ادهزیوVoco Co,Germany) Solobond M) با حجم 4 میلی لیتر اضافه می گردد. جهت بررسی میزان هموژن بودن مخلوط و میزان پراکندگی یون فلوراید، از باندینگ با غلظت جدید (حاوی ppm 10000  فلوراید) یک نمونه به ابعاد1×4×4 میلی متر در مولد تفلونی ساخته می شود و توسط دیسک های پرداخت Sof-Lex(3M/ESPE-USA) به ترتیب از خشن تا نرم پرداخت می گردد و مورد آزمایش EDAX قرار خواهد گرفت. هم چنین ، با ادهزیو بدون یون فلوراید همان باندینگ فوق مورد مقایسه قرار خواهد گرفت.

ارزیابی ایمنوهیستوشیمیایی:

آماده سازی دندان ها

2سری 20 عددی از دندان پرمولر انسانی بدون پوسیدگی و نقص آناتومیک انتخاب می گردد. در هر دندان یک باکس به ابعاد 2×2×2 میلی متر بالای ناحیه CEJ ایجاد می شود و سپس دندانها به 4 گروه پنج تایی تقسیم می شوند: در گروه اول از باندینگ Solobond M فاقد فلوراید و بدون کاربرد کلرهگزیدین استفاده می شود (گروه کنترل). در گروه دوم: از کلرهگزیدین و باندینگ Solobond M حاوی ppm 10000  فلوراید استفاده می شود. در گروه سوم: از باندینگ Solobond M  حاوی ppm 10000  فلوراید بدون کاربرد کلرهگزیدین، در گروه چهارم: از کلرهگزیدین و باندینگ  Solobond M  بدون فلوراید استفاده می شود و در گروه هایی که کلرهگزیدین(بعد از اسیداچ) استفاده می شود حفرات با کلرهگزیدین 2% برای مدت 30 ثانیه تحت آماده سازی قرار می گیرند و سپس اضافات آن با پنبه برداشته می شود.(28)

در پروسه اچینگ تمامی دندان ها به مدت 30 ثانیه و 15 ثانیه به ترتیب برای مینا و عاج با اسید فسفریک 35% (Vocoacid/ Voco/Germany) اچ شده، شسته و خشک می شوند.(19) باندینگ های مورد استفاده توسط میکروبراش به دیواره های حفرات اعمال شده و پس از 10 ثانیه خشک شدن با فشار ملایم پوار هوا برای 20 ثانیه تحت کیورینگ (LEDVAIO/ULTRADENT/USA) با شدت cm2/mw600 قرار می گیرد. در سری اول پس از 24 ساعت نگهداری دندان ها در محلول نرمال سالین/ Penstrep2x  از هر دندان در هر گروه 2 نمونه با ضخامت 4 میکرومتر بوسیله دستگاه برش Microtome machine بدست می آید. بنابراین در هر گروه 10 نمونه خواهیم داشت. (n=10)  سری دوم نمونه ها )شامل 20 دندان پرمولر دیگر(آماده شده به همین روش، به مدت 3 ماه در دمای 37 درجه سانتیگراد در  نرمال سالین /Penstrep2x با تعویض هفتگی محلول مذکور نگه داری شده(32) و سپس به روش مشابه فوق برش خورده و برای ارزیابی ایمونوهیستوشیمیایی آماده می شوند و مورد ارزیابی قرار می گیرند.

پروسه ی دکلسیفیکاسیون:

دندان ها جهت چلاته شدن فاز معدنی تا زمان آماده شدن آنها برای برش، در محلول EDTA باpH=7/4  غوطه ور می شوند.

در کل 80 نمونه (40 برش بعد از 24 ساعت نگهداری در  نرمال سالین  و 40 برش بعد از 3 ماه نگهداری در نرمال سالین) از عاج به ضخامت 4 میکرومتر توسط دستگاه برشMicrotome machine حاصل خواهد شد. برش ها دپارافینیزه می شود و توسط اتانول دهیدراته می گردد.سپس در داخل اتوکلاو باEDTA به مدت 15 ثانیه قرار خواهدگرفت. وقتی محلول بافر به دمای اتاق می رسد، نمونه ها شسته می شوند و فعالیت پراکسیدازها با هیدروژن پراکساید 3/0% در متانول 100% در اتاق تاریک برای 10 دقیقه سرکوب می گردد.گروه کنترل با tris-buffered saline  و سایرنمونه های برش خورده با آنتی بادی کلاژن Type 1 ، به مدت 30 دقیقه  پوشانده می شوند و سپس سطوح بافتی در پلیمر نشاندار شده با پروکسیداز ((peroixidase labeled polymer  در دمای 37 درجه سانتی گراد به مدت 30 دقیقه  قرار خواهدگرفت. بعد از شستشو در محلول بافر ، سطوح بافتی با محلول رنگی (DAB) Diaminobenzidine در دمای اتاق به مدت 10 دقیقه پوشانده و تمامی نمونه ها با هماتوکسیلین رنگ آمیزی و مانت می شوند. سپس لام ها توسط یک مشاهده گر با میکروسکوپ Olympus ارزیابی می گردد. شدت رنگ بر اساس میزان نفوذ “DAB” به انواع مثبت ضعیف(+)، مثبت متوسط(++) و مثبت شدید(+++) تقسیم خواهد شد. (19)

-         آزمون ریز نشت

2سری 20 عددی از دندان پرمولر کشیده شده انسانی که فاقد پوسیدگی و نقص آناتومیک آشکار بودند انتخاب شدند. دندان ها به مدت 24 ساعت پس از کشیده شدن در محلول تیمول 2/0% قرار گرفته و پس از آن تا زمان انجام مطالعه در محلول نرمال سالین نگهداری شدند. حفرات کلاس پنج با ابعاد  2×2×2  برای هر دندان و در سطح باکال 1 میلی متر بالاتر از CEJ تعبیه گردید. سری اول دندان ها (n=20) به چهار گروه 5تایی تقسیم شدند:

در گروه اول از باندینگ Solobond M فاقد فلوراید و بدون کاربرد کلرهگزیدین استفاده می شود (گروه کنترل). گروه دوم از کلرهگزیدین و باندینگ Soloband M حاوی ppm 10000  فلوراید استفاده می شود. در گروه سوم: از باندینگ Solobond M  حاوی ppm 10000  فلوراید بدون کاربرد کلرهگزیدین، در گروه چهارم از کلرهگزیدین و باندینگ  Solobond M  بدون فلوراید استفاده می شود.

در گروه هایی که کلرهگزیدین(بعد از اسیداچ) استفاده می شود حفرات با کلرهگزیدین 2% برای مدت 30 ثانیه تحت آماده سازی قرار می گیرند و سپس اضافات آن با پنبه برداشته می شود. (28)

در پروسه اچینگ تمامی دندان ها به مدت 30 ثانیه و 15 ثانیه به ترتیب برای مینا و عاج با اسید فسفریک 35% (Vocoacid/ Voco/Germany) اچ شده، شسته و خشک می شوند. (19)باندینگ های مورد استفاده (SolobondM/Voco/Germany) توسط میکروبراش به دیواره های حفرات اعمال شده و پس از 10 ثانیه خشک شدن با فشار ملایم پوار هوا برای 20 ثانیه تحت کیورینگ (LEDVAIO/ULTRADENT/USA) با شدت cm2/mw600 قرار گرفته و پس از آن حفرات به روش لایه لایه با لایه های 1 میلی متری از کامپوزیت (Grandio / Shade A2/Germany)ترمیم شده و به مدت 40 ثانیه تحت کیورینگ قرار گرفتند. سپس نمونه ها به مدت 30 ثانیه زیر آب روان توسط کاغذهای سمباده ای سیلیکون کارباید 600 و800گریت پرداخته شدند.

2 لایه وارنیش لاک ناخن به سطوح کرونال و رادیکولار ترمیم به استثنای ترمیم و1 میلی متر اطراف آن و همچنین 4 لایه وارنیش لاک ناخن برای محافظت از اپکس جهت جلوگیری از نفوذ رنگ به دندان ها زده شد. سپس نمونه ها به مدت 2 ساعت در اتاق تاریک در محلول نیترات نقره (%50 وزنی) غوطه ور شده  و پس از آن شسته و برای 4 ساعت در محلول ظهور رادیولوژی زیر نور فلوروسانس قرار گرفته، سپس شسته و در محلول نرمال سالین ذخیره شد. کلیه نمونه ها در اپوکسی رزین مانت می شوند.

سپس با دستگاه برش وتوسط دیسک تحت برش باکو- لینگوالی قرار گرفته و از هر دندان 2 نمونه بدست می آید، بنابراین در هر گروه 10 نمونه خواهیم داشت. (n-=10) نمونه های برش یافته در هر گروه، جهت مشاهده ارزیابی وثبت میزان ریز نشت در ناحیه تماس رزین عاج در قسمت جینجیوال حفرات توسط استریو میکروسکوپ (MEIJI,JAPAN) آماده گردید. برای ارزیابی طولانی مدت سری دوم 20 عددی از دندان های پرمولر به روش مذکور انتخاب، آماده سازی و گروه بندی می شود و به مدت 3 ماه در آب مقطر (با تعویض هفتگی آب مقطر) نگهداری می شود و آزمون ریزنشت مشابه روش گفته شده در بالا صورت می پذیرد.

نمونه ها با سیستم درجه بندی زیر ، طبقه بندی شدند:

لبه جینجیوال

0:  بدون نفوذ رنگ

1:  نفوذ رنگ تا ابتدای لبه ی جینجیوال

2:  نفوذ رنگ فراتر از  ابتدایی دیواره های عاجی بدون رسیدن به لاین انگل اگزیو جینجیوال

3:  نفوذ رنگ تا لاین انگل اگزیو سرویکال وروی دیواره ی  اگزیالی (19)

داده ها به نرم افزار SPSS V.22 داده می­شود و برای مقایسه بین دو زمان از آزمون t-test استفاده خواهد شد. برای سنجش شدت رنگ در گروه ها در هر زمان از آزمون کروسکال والیس و برای مقایسات دوگانه از من ویتنی و برای مقایسه بین دو زمان از آزمون ویلکاکسون استفاده خواهد شد.0.05 P< معنی دار تلقی می گردد.

مشکلات اجرائی احتمالی هدف اصلی

تعیین تاثیر افزودن سدیم فلوراید به ادهزیو نسل پنجم (SoloBond M) بر میزان ریزنشت و محتوای کلاژن نوع I عاج.

هدف فرعی

تعیین و مقایسه میزان تخریب ماتریکس کلاژنی با و بدون افزودن سدیم فلوراید با غلظتppm 10000 به ادهزیو نسل پنجم بعد از 24 ساعت و3 ماه نگهداری در نرمال سالین. تعیین میزان ریزنشت ادهزیو نسل پنجم با و بدون افزودن سدیم فلوراید با غلظت ppm 10000 بعد از 24 ساعت و 3 ماه نگهداری در آب مقطر.

هدف کاربردی فرضیه سوال خلاصه روش اجرا ابزارها روش تجزیه تحلیل آماری طرح مساله پرسش آغازین پیشینه تحقیق ضرورت و اهمیت برای صدا و سیما مبانی نظری تحقیق هدف تحقیق سوال های تحقیق فرضیه تحقیق کلمات کلیدی چکیده متن مقاله نتیجه مقاله AcAbstract پیشینه طرحمساله تحقیق: باند به ساختار دندان یکی از مهمترین مشکلات در کاربرد سیستم های ادهزیو دندانی است. به نظر می رسد که تخریب لایه ی هیبرید در اینترفیس عاج-ادهزیو علت اصلی شکست باند باشد که توسط فاکتورهای متعدد مکانیکی و شیمیایی از جمله تخریب های هیدرولیز و آنزیماتیک کلاژن های اکسپوز و ادهزیو رزین ایجاد می شود. مطالعات اخیر نشان داده اند که عواملی به نام ماتریکس متالوپروتئینازها (MMP) که در طی پروسه ی باندینگ توسط اسید اچ و اسید لاکتیک ناشی از باکتری های پاتوژنیک دهانی فعال می شوند می توانند سبب تخریب تدریجی لایه ی هیبرید و تضعیف باند عاج-رزین گردند که نتیجه ی آن ایجاد پوسیدگی ثانویه، تغییر رنگ لبه ای و در نهایت شکست ترمیم است. تاکنون اثر مهاری کلرهگزیدین، روی، بنزآلکونیوم کلراید(Benzalkonium chloride)،گالاردین و فلوراید روی MMPها مطالعه شده است. هدف از این مطالعه ی آزمایشگاهی ارزیابی تاثیر اضافه نمودن یون فلوراید به ادهزیو عاجی نسل پنجم و همچنین کاربرد کلرهگزیدین بعد از اسید اچ بر میزان ریز نشت و محتوای کلاژن نوع I عاج می باشد.فهرست کلی فصول هدف از اجراهدف کلی طرح: بررسی تاثیر افزودن سدیم فلوراید به ادهزیو نسل پنجم بر میزان ریزنشت و محتوای کلاژن نوع I عاجفرضیاتاهداف و فرضیات: # نوع هدف یافرضیه عنوان هدف یافرضیه 1 هدف اصلی تعیین تاثیر افزودن سدیم فلوراید به ادهزیو نسل پنجم (SoloBond M) بر میزان ریزنشت و محتوای کلاژن نوع I عاج. 2 هدف فرعی تعیین و مقایسه میزان تخریب ماتریکس کلاژنی با و بدون افزودن سدیم فلوراید با غلظتppm 10000 به ادهزیو نسل پنجم بعد از 24 ساعت و3 ماه نگهداری در نرمال سالین. تعیین میزان ریزنشت ادهزیو نسل پنجم با و بدون افزودن سدیم فلوراید با غلظت ppm 10000 بعد از 24 ساعت و 3 ماه نگهداری در آب مقطر.چه موسساتی می توانند از نتایج طرح استفاده نمایند ؟ در صورت ساخت دستگاه نظر صنعت و داوران کلمات کلیدی روش پژوهش وتکنیکهای اجراییخلاصه روش اجرا طرح: روش کار پروسه ی تهیه ی محلول ادهزیو: برای تهیه ی محلول ادهزیو نسل پنجم با غلظتppm 10000 ، 40میلی گرم از پودر سدیم فلوراید توسط دستگاه ترازوی دیجیتال با دقت0001/0 وزن خواهد شد و به یک بطری محلول ادهزیوVoco Co,Germany) Solobond M) با حجم 4 میلی لیتر اضافه می گردد. جهت بررسی میزان هموژن بودن مخلوط و میزان پراکندگی یون فلوراید، از باندینگ با غلظت جدید (حاوی ppm 10000 فلوراید) یک نمونه به ابعاد1×4×4 میلی متر در مولد تفلونی ساخته می شود و توسط دیسک های پرداخت Sof-Lex(3M/ESPE-USA) به ترتیب از خشن تا نرم پرداخت می گردد و مورد آزمایش EDAX قرار خواهد گرفت. هم چنین ، با ادهزیو بدون یون فلوراید همان باندینگ فوق مورد مقایسه قرار خواهد گرفت. ارزیابی ایمنوهیستوشیمیایی: آماده سازی دندان ها 2سری 20 عددی از دندان پرمولر انسانی بدون پوسیدگی و نقص آناتومیک انتخاب می گردد. در هر دندان یک باکس به ابعاد 2×2×2 میلی متر بالای ناحیه CEJ ایجاد می شود و سپس دندانها به 4 گروه پنج تایی تقسیم می شوند: در گروه اول از باندینگ Solobond M فاقد فلوراید و بدون کاربرد کلرهگزیدین استفاده می شود (گروه کنترل). در گروه دوم: از کلرهگزیدین و باندینگ Solobond M حاوی ppm 10000 فلوراید استفاده می شود. در گروه سوم: از باندینگ Solobond M حاوی ppm 10000 فلوراید بدون کاربرد کلرهگزیدین، در گروه چهارم: از کلرهگزیدین و باندینگ Solobond M بدون فلوراید استفاده می شود و در گروه هایی که کلرهگزیدین(بعد از اسیداچ) استفاده می شود حفرات با کلرهگزیدین 2% برای مدت 30 ثانیه تحت آماده سازی قرار می گیرند و سپس اضافات آن با پنبه برداشته می شود.(28) در پروسه اچینگ تمامی دندان ها به مدت 30 ثانیه و 15 ثانیه به ترتیب برای مینا و عاج با اسید فسفریک 35% (Vocoacid/ Voco/Germany) اچ شده، شسته و خشک می شوند.(19) باندینگ های مورد استفاده توسط میکروبراش به دیواره های حفرات اعمال شده و پس از 10 ثانیه خشک شدن با فشار ملایم پوار هوا برای 20 ثانیه تحت کیورینگ (LEDVAIO/ULTRADENT/USA) با شدت cm2/mw600 قرار می گیرد. در سری اول پس از 24 ساعت نگهداری دندان ها در محلول نرمال سالین/ Penstrep2x از هر دندان در هر گروه 2 نمونه با ضخامت 4 میکرومتر بوسیله دستگاه برش Microtome machine بدست می آید. بنابراین در هر گروه 10 نمونه خواهیم داشت. (n=10) سری دوم نمونه ها )شامل 20 دندان پرمولر دیگر(آماده شده به همین روش، به مدت 3 ماه در دمای 37 درجه سانتیگراد در نرمال سالین /Penstrep2x با تعویض هفتگی محلول مذکور نگه داری شده(32) و سپس به روش مشابه فوق برش خورده و برای ارزیابی ایمونوهیستوشیمیایی آماده می شوند و مورد ارزیابی قرار می گیرند. پروسه ی دکلسیفیکاسیون: دندان ها جهت چلاته شدن فاز معدنی تا زمان آماده شدن آنها برای برش، در محلول EDTA باpH=7/4 غوطه ور می شوند. در کل 80 نمونه (40 برش بعد از 24 ساعت نگهداری در نرمال سالین و 40 برش بعد از 3 ماه نگهداری در نرمال سالین) از عاج به ضخامت 4 میکرومتر توسط دستگاه برشMicrotome machine حاصل خواهد شد. برش ها دپارافینیزه می شود و توسط اتانول دهیدراته می گردد.سپس در داخل اتوکلاو باEDTA به مدت 15 ثانیه قرار خواهدگرفت. وقتی محلول بافر به دمای اتاق می رسد، نمونه ها شسته می شوند و فعالیت پراکسیدازها با هیدروژن پراکساید 3/0% در متانول 100% در اتاق تاریک برای 10 دقیقه سرکوب می گردد.گروه کنترل با tris-buffered saline و سایرنمونه های برش خورده با آنتی بادی کلاژن Type 1 ، به مدت 30 دقیقه پوشانده می شوند و سپس سطوح بافتی در پلیمر نشاندار شده با پروکسیداز ((peroixidase labeled polymer در دمای 37 درجه سانتی گراد به مدت 30 دقیقه قرار خواهدگرفت. بعد از شستشو در محلول بافر ، سطوح بافتی با محلول رنگی (DAB) Diaminobenzidine در دمای اتاق به مدت 10 دقیقه پوشانده و تمامی نمونه ها با هماتوکسیلین رنگ آمیزی و مانت می شوند. سپس لام ها توسط یک مشاهده گر با میکروسکوپ Olympus ارزیابی می گردد. شدت رنگ بر اساس میزان نفوذ “DAB” به انواع مثبت ضعیف(+)، مثبت متوسط(++) و مثبت شدید(+++) تقسیم خواهد شد. (19) - آزمون ریز نشت 2سری 20 عددی از دندان پرمولر کشیده شده انسانی که فاقد پوسیدگی و نقص آناتومیک آشکار بودند انتخاب شدند. دندان ها به مدت 24 ساعت پس از کشیده شدن در محلول تیمول 2/0% قرار گرفته و پس از آن تا زمان انجام مطالعه در محلول نرمال سالین نگهداری شدند. حفرات کلاس پنج با ابعاد 2×2×2 برای هر دندان و در سطح باکال 1 میلی متر بالاتر از CEJ تعبیه گردید. سری اول دندان ها (n=20) به چهار گروه 5تایی تقسیم شدند: در گروه اول از باندینگ Solobond M فاقد فلوراید و بدون کاربرد کلرهگزیدین استفاده می شود (گروه کنترل). گروه دوم از کلرهگزیدین و باندینگ Soloband M حاوی ppm 10000 فلوراید استفاده می شود. در گروه سوم: از باندینگ Solobond M حاوی ppm 10000 فلوراید بدون کاربرد کلرهگزیدین، در گروه چهارم از کلرهگزیدین و باندینگ Solobond M بدون فلوراید استفاده می شود. در گروه هایی که کلرهگزیدین(بعد از اسیداچ) استفاده می شود حفرات با کلرهگزیدین 2% برای مدت 30 ثانیه تحت آماده سازی قرار می گیرند و سپس اضافات آن با پنبه برداشته می شود. (28) در پروسه اچینگ تمامی دندان ها به مدت 30 ثانیه و 15 ثانیه به ترتیب برای مینا و عاج با اسید فسفریک 35% (Vocoacid/ Voco/Germany) اچ شده، شسته و خشک می شوند. (19)باندینگ های مورد استفاده (SolobondM/Voco/Germany) توسط میکروبراش به دیواره های حفرات اعمال شده و پس از 10 ثانیه خشک شدن با فشار ملایم پوار هوا برای 20 ثانیه تحت کیورینگ (LEDVAIO/ULTRADENT/USA) با شدت cm2/mw600 قرار گرفته و پس از آن حفرات به روش لایه لایه با لایه های 1 میلی متری از کامپوزیت (Grandio / Shade A2/Germany)ترمیم شده و به مدت 40 ثانیه تحت کیورینگ قرار گرفتند. سپس نمونه ها به مدت 30 ثانیه زیر آب روان توسط کاغذهای سمباده ای سیلیکون کارباید 600 و800گریت پرداخته شدند. 2 لایه وارنیش لاک ناخن به سطوح کرونال و رادیکولار ترمیم به استثنای ترمیم و1 میلی متر اطراف آن و همچنین 4 لایه وارنیش لاک ناخن برای محافظت از اپکس جهت جلوگیری از نفوذ رنگ به دندان ها زده شد. سپس نمونه ها به مدت 2 ساعت در اتاق تاریک در محلول نیترات نقره (%50 وزنی) غوطه ور شده و پس از آن شسته و برای 4 ساعت در محلول ظهور رادیولوژی زیر نور فلوروسانس قرار گرفته، سپس شسته و در محلول نرمال سالین ذخیره شد. کلیه نمونه ها در اپوکسی رزین مانت می شوند. سپس با دستگاه برش وتوسط دیسک تحت برش باکو- لینگوالی قرار گرفته و از هر دندان 2 نمونه بدست می آید، بنابراین در هر گروه 10 نمونه خواهیم داشت. (n-=10) نمونه های برش یافته در هر گروه، جهت مشاهده ارزیابی وثبت میزان ریز نشت در ناحیه تماس رزین عاج در قسمت جینجیوال حفرات توسط استریو میکروسکوپ (MEIJI,JAPAN) آماده گردید. برای ارزیابی طولانی مدت سری دوم 20 عددی از دندان های پرمولر به روش مذکور انتخاب، آماده سازی و گروه بندی می شود و به مدت 3 ماه در آب مقطر (با تعویض هفتگی آب مقطر) نگهداری می شود و آزمون ریزنشت مشابه روش گفته شده در بالا صورت می پذیرد. نمونه ها با سیستم درجه بندی زیر ، طبقه بندی شدند: لبه جینجیوال 0: بدون نفوذ رنگ 1: نفوذ رنگ تا ابتدای لبه ی جینجیوال 2: نفوذ رنگ فراتر از ابتدایی دیواره های عاجی بدون رسیدن به لاین انگل اگزیو جینجیوال 3: نفوذ رنگ تا لاین انگل اگزیو سرویکال وروی دیواره ی اگزیالی (19) داده ها به نرم افزار SPSS V.22 داده می­شود و برای مقایسه بین دو زمان از آزمون t-test استفاده خواهد شد. برای سنجش شدت رنگ در گروه ها در هر زمان از آزمون کروسکال والیس و برای مقایسات دوگانه از من ویتنی و برای مقایسه بین دو زمان از آزمون ویلکاکسون استفاده خواهد شد.0.05 P< معنی دار تلقی می گردد.دلایل ضرورت و توجیه انجام کار تعریف مسالهمقدمه و بیان مساله: کامپوزیت رزین های دندانی به علت زیبایی عالی شان، توانایی ترمیم مستقیم و تحمل کننده ی نیرو مواد ترمیمی رایجی می باشند.(1-3) بعد از باند شدن به ساختار دندان از طریق ادهزیو،(4) مطلوب است که یک اینترفیس باندشده­ی ترمیم- دندان با دوام طولانی مدتی داشته باشیم. با وجود اینکه اکثر ادهزیوها استحکام باند کوتاه مدت عالی را نشان داده اند، دوام اینترفیس باندشده هم چنان به عنوان یک چالش باقی مانده است.(5,6) ریز نشت عنوان راهی برای عبور باکتری ها، مایعات، مولکولها و یون ها بین دندان و مواد ترمیمی معرفی می گردد. (7) ریزنشت در ترمیم های باند شونده از اهمیت زیادی برخوردار است به طوریکه اگر باند وجود نداشته باشد یا استحکام آن کم باشد پیامد آن ضعف ترمیم خواهد بود.(8) عوارض ناشی از ریزنشت در دندانپزشکی شامل افزایش نفوذ بزاق و میکرو ارگانیسمها بین ترمیم و دندان، پوسیدگی های ثانویه، تخریب و تغییر رنگ در لبه ها، آسیب پالپ(9) ، حساسیت پس از درمان می باشد که می تواند دوام بالینی درمان را به خطر بیاندازد.(10) انجام اسیداچ و استفاده از باندینگ اساس گیر و همچنین مسدود سازی لبه ای در برابر ریزنشت در تمامی ترمیم های استقرار یافته در لبه های مینایی را تشکیل می دهد.(8) مرحله باند شدن رزین ادهزیو به عاج شامل نفوذ مونومرهای مایع به داخل فضاهای اطراف فیبریل­های کلاژن در ماتریکس دمینرالیزه می باشد. این ناحیه شامل حدود 50 درصد ماتریکس کلاژن و 50 درصد رزین ادهزیو می باشد که تحت عنوان «لایه هیبرید» معرفی می شود و حداکثر عمق لایه هیبرید که بوسیله ی ادهزیوهای ethch & rinse ایجاد می شود حدود 5 میکرومتر است. (11) به نظر می رسد که تخریب لایه ی هیبرید در اینترفیس عاج-ادهزیو علت اصلی شکست باند باشد که توسط فاکتورهای متعدد مکانیکی و شیمیایی از جمله تخریب های هیدرولیتیک و آنزیماتیک کلاژن های اکسپوز و ادهزیو رزین ایجاد می شود.(12) ماتریکس عاجی حاوی اندوپیتدیدازهایی به نام ماتریکس متالوپروتیئنازها می باشد که هنگام شکل گیری دندان تشکیل می شوند و در پوسیدگی عاجی نقش دارند.(13) مطالعات اخیر نشان داده اند که عواملی به نام ماتریکس متالوپروتئینازها (MMP) که در طی پروسه ی باندینگ توسط اسید اچ و اسید لاکتیک ناشی از باکتری های پاتوژنیک دهانی فعال می شوند می توانند سبب تخریب تدریجی لایه ی هیبرید و تضعیف باند عاج و رزین گردند که نتیجه ی آن ایجاد پوسیدگی ثانویه، تغییر رنگ لبه ای و در نهایت شکست ترمیم است.(14-17) ادهزیوهای حاوی فلوراید به هنگام افزایش ریزنشت از طریق رمینرالیزاسیون در عاج تاثیر پذیرفته مانع بروز پوسیدگی ثانویه می شوند، همچنین رزین ادهزیوهای محتوی فلوراید از آزادسازی آنزیم های متالوپروتئیناز جلوگیری می کنند. (18) ماتریکس متالوپروتئینازها خانواده آنزیمی پروتئولیتیک با 26 عضو شناخته شده می باشند. طیفی از MMPها در ضایعات پوسیدگی شناسایی شده اند که شامل MMP2 (ژلاتیناز)، MMP8 (کلاژناز)، MMP9 (ژلاتیناز) و MMP20 (اناملیسین) می باشند. پروتئین های عاج شامل 90% کلاژنی (عمدتاً نوع 1) و 10% غیر کلاژنی می باشد. پروتئین های کلاژنی ابتدا توسط MMP8 قطعه قطعه شده و در نهایت توسط MMP9 و MMP2، پس از معدنی زدایی شدن اسیدی عاج در ضایعات پوسیدگی دچار تجزیه بیشتری می گردند. این MMPها می توانند در بزاق و پالپ حضور داشته و یا این که در عاج مستقر بوده و در طی ضایعه پوسیدگی آزاد گردند. این آنزیم ها با کاهش PH اسیدی محیط به 5/4 و پایین تر از آن فعال می گردند و در صورتی که فعال سازی انجام شود حتی اگر PH به حالت نرمال بازگردد آن ها همچنان فعال باقی می مانند. پیشنهاد شده است که اسیدهای آلی و همچنین اسیدهایی مثل اسید فسفریک نقش ویژه ای در فعال سازی این آنزیم ها بر عهده دارند.کلرهگزیدین به عنوان ضدعفونی کننده زخمهای پوستی در دهه 1940 معرفی شد و سپس به علت خواص آنتی باکتریال وسیع به طور گسترده ای در دندانپزشکی مورد استفاده قرار گرفت . کلرهگزیدین به عنوان مؤثرترین ماده ضد پلاک و ضد ژنژیویت در درمان پریودنتال و به عنوان یک شستشو دهنده آنتی سپتیک مؤثر در درمان اندو بکار می رود. این ماده در اشکال خمیر دندان (4/0%) ، محلول (12/0% ؛ 2/0% ) ، ژل (1%) و وارنیش ( 1% ، 10% ، 20% ، 35% ) موجود می باشد. کلرهگزیدین به سطوحی که توسط پروتئین های اسیدی پوشیده شده اند- مانند هیدروکسی آپاتیت - جذب می شود و به تدریج در فرم کاتیون فعال آزاد می شود (substantivity) ؛ این خاصیت استفاده کلینیکی از این ماده را توجیه می کند. اخیراً گزارش شده که کلرهگزیدین نه تنها فعالیت آنزیم های پروتئولیتیک باکتریایی را مهار می کند بلکه به طور مؤثری ، از طریق مهار پروتئازهای مشتق از میزبان که در عاج مینرالیزه حضور دارند ، تجزیه کلاژن را نیز کاهش می دهد. مطالعات in vitro و in vivo متعدد گزارش کرده اند که کاربرد کلرهگزیدین در طی پروسه باندینگ ، ثبات هیبرید لایر در باند رزین – عاج را بهبود بخشیده و از کاهش قدرت باند در نتیجه گذر زمان جلوگیری کرده است. لازم به ذکر است در سالهای اخیر محققان به بررسی اثر کلرهگزیدین در رمینرالیزاسیون عاج دمینرالیزه نیز پرداخته اند. طبق نتایج مطالعه kim که در سال 2011 منتشر شد مشخص شد که کاربرد کلرهگزیدین ، که مهار کننده مؤثری می باشد ، منجر به تقویت پروسه رمینرالیزاسیون عاج دمینرالیزه می شود . در واقع کلرهگزیدین توانست از طریق مهار فعالیت MMPs ، اتصالات کلاژنی را سالم نگه دارد . بنابراین امکان تقویت ثبات باند رزین- عاج از طریق رمینرالیزاسیون فیبریل های کلاژن در هیبرید لایر وجود خواهد داشت.(19) تاکنون اثر مهاری کلرهگزیدین، روی، بنزآلکونیوم کلراید(Benzalkonium Chloride)،گالاردین و فلوراید روی MMPها مطالعه شده است. (15,20-23) دکتر سامانی و همکاران در سال 2017 به این نتیجه رسیدند که افزودن سدیم فلوراید ppm 10000 به ادهزیو نسل پنجم (Solobond M) بطورمعناداری باعث افزایش استحکام باند ریزکششی عاج پس از 24 ساعت و 3 ماه خواهد شد. (24) Kato MT و همکاران در سال 2012 به این نتیجه رسیدند که افزودن ژل سدیم فلوراید به ماتریکس عاجی دمینرالیزه باعث کاهش تخریب عاج توسط ماتریکس متالوپروتئینازها می شود.(25) Brackeet و همکاران در سال 2015 نشان دادند که افزودن سدیم فلوراید به محلول انکوباسیون سبب کاهش تخریب ماتریکس عاجی توسطMMP های عاجی می شود.(26) Carilho و همکاران در سال 2007 به این نتیجه رسیدند که داربست کلاژنی در گروه مورد آزمایش با کلرهگزیدین هیچ تغییر یا تخریبی نشان نمی دهد.(27) Hebling و همکاران در سال 2005 به این نتیجه رسیدند که با استفاده از کلرهگزیدین بعد از اسید اچینگ با اسید فسفریک، یکپارچگی لایه هیبرید بطور موفقیت آمیزی حفظ می شود. (28) بنابراین هدف از این مطالعه ی آزمایشگاهی ارزیابی تاثیر اضافه نمودن سدیم فلوراید به ادهزیو عاجی نسل پنجم بر میزان ریزنشت و محتوای کلاژن نوع Ι عاج می باشد.فهرست منابع و مراجع علمی داخلی فهرست منابع و مراجع علمی خارجیمنابع و ماخذ: # عنوان منبع و ماخذ 1 1]. Watts DC, Marouf AS, Al-Hindi AM. Photo-polymerization shrinkage-stress kinetics in resin–composites: methods development. Dent Mater. 2003; 19(1):1–11 2 [2]. Drummond JL. Degradation, fatigue, and failure of resindental composite materials. J Dent Res. 2008; 87(8):710–9. 3 [3]. Ferracane JL. Resin composite—state of the art. Dent Mater. 2011; 27(1):29–38.خلاصه نتیجه اجرای طرح سابقه علمی طرح و پژوهشهای انجام شده با ذکر مأخذ به ویژه در ایران خلاصه طرح طبق اهداف پیش بینی شده WhatRequirementsAreMet ملاحظات گروه ملاحظات ناظر HomeAddress WorkPlace aAbstract مهمانان جلسه دستور جلسه آینده دستور جلسه چکیده پایان نامه خلاصه

-->

پیوست ها
hide/show

نام فایل تاریخ درج فایل اندازه فایل دانلود